Castfoto The MousetrapRecensie: The Mousetrap

Auteur: Mascha Bakker
Datum: Vrijdag 29 april 2016

Moordenaar slaat twee keer toe in Alkwin Kollege

Meer dan 400 bezoekers bezochten afgelopen weekend , 29 en 30 april, het Alkwin Theater in Uithoorn voor een ouderwetse avond vol spanning. Toneelgroep Maskerade speelde de bekende ‘whodunnit’  van Agatha Christie; The Mousetrap.
Het stuk speelt zich af in de jaren ‘50 van de vorige eeuw en dat was tot in detail uitgewerkt in decor en kleding. Een jong stel begint een guesthouse; Monkswell Manor. Op hun eerste dag ontvangen ze vijf gasten. Door hevige sneeuwval dreigt het guesthouse, mét alle gasten,  ingesneeuwd te raken. Wild ronddwarrelende vlokken verschijnen achter het toneelraam en zelfs de ijzige wind waait (dankzij het geluid) bijna tastbaar de zaal in. Dan arriveert er nog een brigadier van de politie op skies om bescherming te bieden aan alle gasten van het guesthouse. Er is namelijk een moord gepleegd in London en alles wijst erop dat de volgende moord gaat plaatsvinden in het Monkswell Manor. Er wordt snel duidelijk dat iedereen zowel slachtoffer als moordenaar kan zijn en de brigadier doet enorm zijn best om erachter te komen wie de moordenaar is.
Op vrijdagavond zijn de acteurs redelijk consistent in hun spel. Er is niveauverschil te ontdekken, maar de acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld. De professionele regisseur die  Maskerade voor deze voorstelling aantrok, Stan Limburg, heeft met dit moeilijke stuk een sterke regie laten zien.

Het werd uiteindelijk geen bloedstollende avond.  Er werd veel gelachen om de uitvluchten en mooi getimede grappen van Nico Tijsterman, Marius Schalkwijk en Claudio Schoorstra.

Maar opvallend was wel dat het publiek zich vol spanning steeds opnieuw weer afvroeg wie het gedaan had. Was het major Metcalf, was het Christoffer Wrenn, of was het  miss Casewell (Iris Slurink)? Vlak voor de pauze wordt één van de gasten toch vermoord. Mrs. Boyle, een oude politierechter en buitengewoon chagrijnige dame, wordt gewurgd. Het publiek vraagt zich (dankzij het spel van Erna van Lent) hardop af of dat nu zo’n gemis zal zijn. In de pauze word door het publiek vervolgens zelfs weddenschappen afgesloten. De brigadier (zeer overtuigend gespeeld door Bas van Dijk) is het na de pauze zat, hij begint de duimschroeven aan te draaien en wil koste wat kost de moordenaar vinden vóórdat er nóg een slachtoffer valt. En dan blijkt iedereen verdacht, er zijn meerdere motieven en allen hadden de mogelijkheid. En waarom zijn de eigenaren van het guesthouse (Inge van der Heijden en Marcel Sneijder) niet eerlijk tegen elkaar over hun bezoek aan London? Wie het gedaan heeft blijft spannend tot aan de ontknoping.

En verder ga ik niet. Wilt u weten wie het heeft gedaan? Ik adviseer u om zélf kaarten voor The Mousetrap te boeken. In London speelt het stuk al sinds 1952. De langstlopende voorstelling ter wereld. Toch jammer als u de versie van Toneelgroep Maskerade misschien heeft moeten missen……

M. Bakker