Recensie: Plotseling Thuis
Uitvoeringsdata:  26 en 27 oktober 2012
Geschreven en gezien door: Mascha Bakker

Het Alkwin is weer omgetoverd tot theater. Dat betekent dat Toneelgroep Maskerade een voorstelling speelt. De thriller ‘Plotseling Thuis’ van Francis Durbridge werd gespeeld op 26 en 27  oktober 2012 . Het stuk speelt zich af in London in de jaren 60. Er komen een aantal prachtige cocktailjurkjes voorbij en ook het hele toneelbeeld zorgt ervoor dat je het gevoel hebt terug in de tijd te gaan. Maskerade weet de spanning er gelijk goed in te brengen met een mysterieuze opening.

Marius Schalkwijk speelt Glen Howard, de echtgenoot van Maggie (Margriet Slurink) die een riante erfenis heeft ontvangen. Glen heeft inmiddels een ander liefje en voelt zich enigszins overbodig als kostwinner bij Maggie. Nadat hij zich er meerdere malen van verzekerd heeft dat hij haar enige erfgenaam is, besluit hij samen met zijn nieuwe liefje Sheila Wallace (Orfee Goedkoop) zijn vrouw te vermoorden. Tenminste , dat is wat het publiek wordt voorgeschoteld….
We stappen in het verhaal op de dag voor de moord en gedurende het eerste deel blijkt dat Glenn al lange tijd bezig is met een plan waardoor de verdenking niet op hem zal vallen maar op de ex-vriend van Maggie: Sam (Ronnie Baur). Het hele plan lijkt te gaan lukken. Maggie wordt vermoord, een spannende scene waarin de zo vriendelijke Glenn prachtig transformeert naar een angstaanjagende moordenaar. Met ondersteuning van groen licht en spannende muziek zorgt deze scène ervoor dat het publiek haar adem in houdt en de nekharen omhoog voelt gaan. Sam heeft echter ontdekt dat er iets niet klopt en zorgt met de inzet van een vriend (de zogenaamde Inspector Remmick gespeeld door Marcel Paul) voor een zeer verrassende wending. De zus van Maggie, Helen, mooi classy gespeeld door Esther Meijer, lijkt de enige te zijn die buiten alle complotten staat. Zij wordt wel steeds lastiggevallen door haar invalide echtgenoot Alec, die haar telkens belt als ze bij Glenn en Maggie is. Deze en de talloze andere keren dat de telefoon gaat of de huisbel klinkt, komen nooit gelegen en spelen in op de zenuwen van de hoofdrolspelers ‘en het publiek. Wie zal dat nu weer zijn?

Na de pauze wordt het publiek verrast met nog een onverwachte wending. De gemeende vriendin van Glenn, Sheila (de zenuwachtige actrice die verslaafd is aan heroïne) komt er na de pauze achter dat Glenn zijn hart al heeft verpand aan de Duitse huishoudster Ruth (Natalie Bakker). Glenn heeft dus ook Sheila gebruikt en zij staat als eerstvolgende op zijn lijst om vermoord te worden. Glenn blijkt een stuk meer geslepen en gevaarlijker dan we dachten. Inmiddels deinst hij nergens meer voor terug. De Columbo-achtige rechercheur Appleton (Joost Wagemaker) zorgt ervoor dat alle personages op scherp gezet worden. De spanning wordt opgevoerd en in de laatste scène wordt de moordenaar toch nog zelf vermoord. Op dat moment zit het publiek al op het puntje van de stoel….

‘Plotseling Thuis’ zit goed in elkaar en de personages worden geloofwaardig gespeeld. Verrassende wendingen, spannende momenten en droge humor (waardoor het stuk een leuk Brits tintje krijgt) wisselen elkaar mooi af. Op zaterdag 27 oktober hebben de acteurs wat tijd nodig om in het ritme van het stuk te komen. Maar gedurende de avond wordt het tempo opgepakt en is het leuk te horen hoe het publiek meeleeft met de personages op het podium. Maskerade heeft er, samen met hun regisseur Véronique Schrickx, voor gezorgd dat het toneelspel ook daadwerkelijk spannend was en mag weer trots zijn op haar productie