©Fotobureau JooreSchitterend Schaep

Uithoorn – Afgelopen weekend bracht Toneelgroep Maskerade de musical ‘t Schaep met de vijf Pooten’ op de planken van het Alkwin. Met bijna zeshonderd bezoekers boekte Uithoorns oudste toneelgroep een nieuw record. Dit werd mede mogelijk gemaakt door sponsor Rabobank, die een extra voorstelling speciaal voor haar klanten reserveerde. De bezoekers konden volop genieten van deze heerlijke musical met de bekende liedjes van Eli Asscher en Harry Bannink. De regie was in de bekwame handen van professioneel regisseur Evert de Vries.

In tegenstelling tot de televisieserie is deze musical wel met zijn tijd meegegaan. We treffen dezelfde typetjes die we nog kennen van het oude Schaep. Maar we zijn wel twintig jaar verder gegaan in de tijd. Het stuk start met het openen van de kroeg door kastelein Kootje, een rol die door Leon Pothuizen voortreffelijk werd vormgegeven. Kootje heeft het Schaep omgetoverd in een loungecafé in de hoop nieuwe bezoekers te trekken.

Als eerste bezoeker komt zijn oude vlam Doortje na twintig jaar weer het café binnen. Deze Doortje liet haar Kootje staan bij het altaar. Er ontspint zich al gauw een heerlijk meningsverschil in onvervalst Jordanees. Mascha Bakker liet zien wat ze in haar mars heeft: ze zong de sterren van de hemel en zette als Doortje ook een heerlijk typetje neer. Maar opnieuw bleek Maskerade meerdere talentvolle leden te hebben, want de rivale van Doortje de sexy, blonde Lena was er één om van te smullen. Lena werd fraai tot leven gebracht door Sabine van Keulen. Doortje blijkt de wasserette naast het Schaep te hebben gekocht van Lucas, de andere barman van het café.Theo Baas  was fenomenaal als deze Lucas, niet alleen zijn komische timing was geweldig, ook de manier waarop hij zong was indrukwekkend.

Lucas verkocht het naastgelegen pand niet aan Doortje zelf, maar aan haar dochter. Kootje kan dit niet hebben en dat leidt tot lekker scherpe dialogen tussen Kootje en Lucas, waar Doortje zich zo nu en dan luchtigjes in mengt. Dit maakt Kootje nog kwader en zo ontstaan er weer nieuwe hilarische situaties. Mira, de dochter van Doortje werd gespeeld door Orfee Goedkoop, die ook blijkt te beschikken over een prima stem. Het duet dat ze zingt met Huib, de antropologie student is een heerlijk vlot nummer, dat goed uit de verf komt omdat ook Jasper Buffing deze Huib acterend en zingend lekker vlot vorm geeft.

Kootje wil zijn café na de restyling onder de aandacht van de buurt brengen. Hij denkt dit goed te kunnen doen door een buurtavond te organiseren, met optredens door hemzelf en enkele vaste gasten. Dit is een leuke kapstok voor hilarische optredens en leuke liedjes die vele bezoekers nog kenden van de televisieserie. Leuk was ook de bonte verzameling kroegtijgers. Zij voegden iets heel speciaals toe aan de sfeer van de ‘ouwerwetse stamkroeg’ die het Schaep ondanks de retro-restyling is gebleven.

Tegen het einde van het stuk blijkt dat Lukas in het verleden Doortje en Kootje tegen elkaar opgezet heeft. Als dit uitkomt springt hij van ellende uit een dakgoot, maar overleeft dat gelukkig. Hierop valt iedereen elkaar in de armen: eind goed, al goed! Met “We Benne op de wereld om mekaar te hellupuhh nie waar” wordt vervolgens afgesloten; een heerlijke meezinger als finale!

Ovatie
Al met al heeft het in grote getale opgekomen publiek volop genoten van dit Schaep met de Vijf Pooten. De prachtige typetjes en fantastische liedjes staan hier natuurlijk al garant voor. Maar Maskerade doet er ook naast het podium veel aan om de bezoekers een leuke voorstelling te geven: de zaal was weer fraai aangekleed en ook geluid en licht waren prima verzorgd. Het grootste compliment van de spelers kwam echter van het publiek dat niet alleen spontaan meeklapte en zong, maar aan het eind ook een staande ovatie verzorgde. 3,4, en 5 april 2009 speelt Makerade weer. Iets om naar uit te kijken