Uithoorn, 28 oktober 2018

Afgelopen weekeinde genoten 400 bezoekers van de voorstelling ‘Een Rits te ver’ in het door Maskerade tot theater verbouwde Alkwin Kollege. Onder regie van Pitt de Grooth serveerde Maskerade het publiek een avond lachsalvo’s aan de hand van de door Jon van Eerd geschreven klucht.

‘Een rits te ver’speelt zich af op camping de Wielewaal, hartstochtelijk gedreven door campingeigenaar Harry Vermeulen. De camping wordt bedreigd met sluiting omdat er anoniem is geklaagd over gebrekkige hygiëne en seksuele wantoestanden. Zie hier de ingredienten van een avond vol kolderieke verwikkelingen geleid door de hyperenergieke Harry Vermeulen, een geweldige rol van Ronnie Baur. Harry tiranniseert met zijn gedrag alle mensen in zijn omgeving. Zijn paniek over het mogelijk verliezen van de camping drijft hem en alles om hem heen bijna tot waanzin.
Degene die het het meest moet ontgelden is de Chinese hulp Lang. Ze wordt uitgescholden maar blijft volharden in stoïcijns gedrag, natuurlijk met consequent gebruik van de ‘l’ voor de ‘r’ want zo hoort dat in een klucht. Esther Meijer wist in deze rol menig lach van het publiek te ontlokken en de sympathie van het publiek te winnen.
Harry’s dochter Liesje probeert haar vader in alle verwikkelingen telkens vergeefs tot rede te brengen, een vlot gespeelde rol van Iris Slurink. Daarbij wordt ze nog opgejaagd door haar verloofde Jasper, die wil dat ze haar vader snel vertelt dat ze gaan trouwen. Leuk, die schalkse blik waarmee Jasper (gespeeld door Bas van Dijk) met Liesje in de coulissen verdwijnt als hij Harry hoort zeggen dat ze alles mogen doen als ze goed door de inspectie heen komen.

Verwarring
Natuurlijk is er ook verwarring over de inspecteur. Eerst denkt Harry dat de plotseling met een camera en een verrekijker verschijnende man de inspecteur is. Als deze beste man een tent wil hebben, schroomt hij niet om de ietwat ordinaire Maya Hak kostte wat het kost uit haar tent te zetten. Inge van der Heijden zet een sterke Maya Hak neer, die een golfbaan wil ontwikkelen op het terrein van de camping. Een luide lach van verrassing als Maya in de ene tent verdwijnt en in een andere tent verschijnt. Hoe dat kan? Tijdens het afbuigen komen we er pas achter want er blijkt een dubbelganger van mevrouw Hak in exact dezelfde outfit. Veel toeschouwers begrepen dat niet Hans Klok aan het werk was geweest. Een briljante grap. De man met camera is echter geen inspecteur maar een vogelaar. De inspecteur blijkt namelijk een inspectrice. Eerst maakt campingeigenaar Harry haar uit voor rotte vis. Waarna hij haar ook een hersenschudding bezorgt met geheugenverlies.
Margriet Slurink schittert in deze rol van inspecteur en kreeg ook het publiek op haar hand door alles wat ze moet doorstaan.

Lach
Een Rits te ver heeft alles van een klassieke klucht. Persoonsverwisselingen, open deuren, mensen die over hun toeren raken…..en natuurlijk ruim baan voor de lach. Maskerade bewijst met deze avond een alleskunner te zijn op het gebied van toneelspel. Een geweldige avond als resultaat.