Recensie: Allo Allo
Uitvoeringsdata: 24, 25 en 26 oktober 2013
Geschreven en gezien door: Mascha Bakker

Toneelgroep Maskerade speelde afgelopen week drie uitverkochte voorstellingen van de theaterversie ”Allo ‘Allo’. Dit komische theaterstuk is gebaseerd op de bekende Engelse televisieserie, geschreven door David Croft en Jeremy Lloyd. Kroegbaas René Artois probeert zich, van alle mogelijke walletjes etend, door de Tweede Wereldoorlog heen te slaan. Als spion voor zowel het Franse Verzet als de Duitsers raakt hij tussen twee vuren, met als belangrijkste rode draad de absurde zoektocht naar het portret van de Gevallen Madonna met de Grote Memmen. Als uiteindelijk Hitler in hoogsteigen persoon poolshoogte komt nemen in de kroeg van René is de ellende niet meer te overzien en dreigt de situatie volledig uit de hand te lopen.

Bij aankomst worden de bezoekers verrast met twee prachtige auto’s die de sfeer en tijd van de voorstelling extra benadrukken. Bij aanvang wordt het publiek direct teruggeworpen in de tijd. Een Duitse soldaat flankeert de heer Flick van de Gestapo. Men wordt gewaarschuwd dat de telefoons uit moeten, dat er geen foto’s mogen worden gemaakt en dat het knisperen met snoeppapiertjes ook niet in dank wordt afgenomen. Na de erg grappige en duidelijk satirische waarschuwing om hiervoor te worden ‘abgeknalt’ begint het verhaal.

Vanaf het begin is de strakke regie duidelijk te volgen. De acteurs spelen allemaal vol verve met een accent, hetzij Frans, hetzij Duits. Tijdens de voorstelling is duidelijk te merken dat alle spelers ontzettend veel plezier hebben in hun rol. Er worden prachtige scènes neergezet en er wordt maar liefst vijf keer spontaan geapplaudisseerd (zogenaamde ‘open doekjes’).
Hoewel het verhaal niet veel diepgang heeft, gaat de avond als een trein. Goede timing en perfect geponeerde grappen voeren de boventoon.

Dat ‘Allo Allo’ driemaal een uitverkochte zaal opleverde is misschien te danken aan de naamsbekendheid van het stuk, maar na het bijwonen van deze voorstelling, kan men niet ontkennen dat de manier waarop Toneelgroep Maskerade haar stukken voorbereid zeker bijdraagt aan de populariteit van de groep. Wederom van hoog niveau!
Kort en krachtig, dit stuk was een topkomedie die dankzij de spelers, het fantastische decor en kleding (tot in de puntjes verzorgd)en de strakke regie een cadeautje was om naar te kijken!