Pitt de Grooth (1981)

Pitt de Grooth studeerde in 2006 af als theatermaker aan de Amsterdamse Theater Academie. Hij is actief als acteur, regisseur, schrijver en productieleider.

In 2010 regisseerde hij de Europese première van Rabbit Hole in een vertaling van Thea Waanders (m.m.v. Ger Thijs), bij Toneelgroep Maskerade in Uithoorn. Verder regisseerde hij musicals (The Wild Party – Frank Sanders’ Akademie voor Musicaltheater, Merrily We RollAlong – STA! Studenten Toneel Amsterdam & Rex de musical – De Theaterrepubliek), komedies (Amateurs!, ‘t Vrije Schaep met de 5 Pooten & ‘Allo ‘Allo) en drama’s (Troonsafstand).

Voor zijn liedteksten voor de musical Brokstukken kreeg hij een eervolle vermelding bij de uitreiking van de MusicalMakersBeurs 2009. Voor De Theaterrepubliek maakte hij, met toestemming van Kemna & Zonen en Frank Houtappels, een succesvolle theaterbewerking van ‘t Vrije Schaep (met de 5 pooten).

Momenteel schrijft hij i.s.m. de Frank Sanders aan een musical bewerking van de tv-serie Bij Nader Inzien.

Als acteur was hij onder andere te zien in Les Misérables (Joop van den Ende Theaterproducties), Het Dispuut (Theatergroep Den Haag) en De Rockmusical Voorbij (Studentenvereniging SSR). Bij deze laatste voorstelling waren tekst en regie ook van zijn hand. In 2009 speelde hij naast Kitty Courbois, Renée Soutendijk en Derek de Lint in De GroteLiefde van Ger Thijs (Hummelinck Stuurman Theaterbureau). Bij De Theaterrepubliek regisseerde hij diverse producties en speelde ook zelf mee.

Bij de voorstellingen Van Oude Mensen, De Dingen Die Voorbij Gaan; De Grote Liefde; Heren Van De Thee*; Karakter*; De Kus*; Vincent & Theo; De Kleine Zielen*; Oude Meesters, De Donkere Kamer van Damokles, Moesson en Geluk (Hummelinck StuurmanTheaterbureau) was hij regieassistent van Ger Thijs en productieleider.

Hij werkte voor dezelfde producent in die hoedanigheid ook mee aan De Caracal, met Olga Zuiderhoek (regie: Michiel van Erp), Emma’s Feest (regie: Ignace Cornelissen), Het Diner (regie: Kees Prins), Ontrouw (regie: Peter de Baan, openingsvoorstelling van het DeLaMar Theater, Amsterdam), Spuitsneeuw (van Alex Klaasen, regie: Albert Jan van Rees), La Paloma (regie: Gerardjan Rijnders) en Zout op mijn Huid (regie: Mirjam Koen).

Vanaf Heren van de Thee maakte hij, in nauw overleg met componist Harry de Wit, ook de muziekmontage voor alle voorstellingen van Ger Thijs. Voor De Ontdekking van de Hemel (regie: Ignace Cornelissen) maakte hij ook ism Harry de Wit de muziekmontage.

Daarnaast heeft hij de DVD registratie verzorgd van het Don Quishocking jubileumprogramma Dingen die je niet meer ziet en maakte hij theaterdocumentaires voor het Amsterdams Kleinkunst Festival, onder andere over Jules de Corte & Willem Wilmink.

Als technicus werkte hij o.a. voor/met Rob van de Meeberg (Ken Kan) en Henk van Ulsen (Dood in Venetië).

Sinds 2005 werkt hij als freelancer, via zijn eigen bedrijf Wibus Theaterproducties.

Foto: © Stef Lohstroh

 

Pitt de Grooth