Jack Bontekoe 1957 – 2019

En opeens is het dan zover. Jack Bontekoe heeft Toneelgroep Maskerade verlaten.

Niet omdat hij ergens anders een betere rol kan krijgen of in een film of commercial moet spelen….. Niet omdat hij er geen tijd meer voor heeft. Jack is, zoals sommigen van ons dat zo mooi zeggen: ‘geroepen door de grote regisseur’.

Maskerades eerste contact met Jack was bij Sporthal de Scheg alwaar wij podiumdelen gingen lenen. Jack wilde destijds al lid worden, maar onze club had toen nog een ledenstop. Toen deze was opgeheven was het één van onze regisseurs die er op wees dat Jack nog steeds lid wilde worden. Jack wilde graag deel uitmaken van de Maskerade familie. En wij wilden hem graag bij de familie hebben, zo geschiedde.

Zijn eerste rol was in Het Laatste Contact. Daarna speelde hij in Zaak van de Familie, Arsenicum en Oude Kant en in een commercial voor Ziggo Dome. De laatste rol die hij bij ons speelde was in Branden. Een prachtige rol voor maar voor hem erg zwaar door zijn ziekte…… Tot een paar weken geleden had hij overigens het volste vertrouwen dat zijn rol in Augustus Oklahoma gewoon ging lukken…..
Jack was altijd positief, kritisch en was er, ondanks zijn verhuizing naar Haarlem, altijd ook tijdens de klusdagen en nam dan vaak zijn hond Boris mee……..Hij had nog zo veel plannen.

4 weken vóór zijn overlijden vierde hij met ons nog het 55jarig Maskerade Jubileum Weekend in het oosten van het land. Positief, schijnbaar zonder pijn en vermoeidheid. Hij fietste, speelde en schilderde gewoon met ons mee. We zijn blij en dankbaar dat hij dat weekend met plezier heeft beleefd.
Toen de frikadellen op tafel kwamen zei hij: ‘Ik kan niet meer alles eten door die kutkanker’. En iemand grapte: ‘Op die plek heb jij toch helemaal geen kanker Jack?’
Hij moest er onbedaarlijk om lachen…..want zo was hij. Vrolijk, niet zeuren en hij excuseerde zich zelfs als hij een keertje echt niet meer kon. Een langer leven was hem helaas niet gegund. Maskerade heeft een familielid verloren.

We zullen Jack missen

Jack Bontekoe