Maskerade steekt
Een Meeuw
in een nieuw jasje

 

Moderne versie van een klassieker
Een Meeuw is een van de bekendste stukken van de Russische toneelschrijver Anton Tsjechov, gespeeld door vele bekende toneelgezelschappen. Maskerade brengt een geheel eigen en moderne versie van deze klassieker.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich oorspronkelijk af op een Russisch landgoed, aan een meer, ver van de grote stad. De zus van de eigenaar van het landgoed is een beroemde actrice, die naar het landgoed komt om er de zomer door te brengen met haar minnaar. Haar zoon Kostja heeft een moderne toneeltekst voor buurmeisje Nina geschreven. Hij is smoorverliefd op haar, en zij wil niets liever dan actrice worden. Maar de nieuwe visie op toneel wordt door zijn moeder niet gewaardeerd. En dat is slechts een van de spanningsvelden waarmee de op het landgoed verblijvende personages worstelen. Buitenechtelijke relaties, kinderen die niet willen deugen, heimelijke verliefdheden, spoken uit het verleden – het is er allemaal, maar men probeert het angstvallig onder de oppervlakte te houden. Deze spanningen zorgen voor een aantal dramatische ontwikkelingen en twee jaar later wordt duidelijk hoe de zomer een keerpunt blijkt te zijn geweest in het leven van de personages.

Anton Tsjechov (1860 – 1904)
De schrijver van Een Meeuw was oorspronkelijk arts. Hij leefde onder het regime van de tsaren, maar zijn politieke interesse liet hij niet doorschemeren in zijn verhalen en toneelstukken. Hij bekommerde zich eerder om minderbedeelden, zo hield hij jarenlang een gratis spreekuur voor de arme boerenbevolking.
Tsjechov stond aan de basis van het ‘stemmingstheater’: personages die zich in het stuk proberen te ontworstelen aan hun uitzichtloze of saaie bestaan. Hij werd later door de eerste communistische machthebbers als voorbode van de revolutie beschouwd. Onder het regime van Stalin werd zijn werk in de ban gedaan.

Bas Keijzer
Regisseur Bas Keijzer heeft ervoor gekozen dit stuk naar de huidige tijd te vertalen, waardoor het klassieke stuk nieuwe energie en een heel eigen sfeer krijgt.
Bijzonder aan zijn versie van Een Meeuw is dat alle 15 spelers tijdens het hele stuk op het toneel blijven. Terwijl de scènes zich op de voorgrond afspelen, leven de andere personages op de achtergrond hun leven. Keijzer, zelf opgegroeid in Mijdrecht, herkent in de sfeer van het stuk het leven in een dorp op afstand van de grote stad. Bas Keijzer is zijn carrière ooit begonnen bij Maskerade en na de toneelschool is hij een veelgevraagd acteur geworden voor televisie, film en theater. Met zijn aanstekelijke enthousiasme, een grote liefde voor Tsjechov en een bijzondere manier van regisseren weet hij van elke Maskerade-repetitie iets bijzonders te maken. Binnenkort is te zien waar dat op het toneel toe leidt.

Maskerade speelt Een Meeuw op 6 en 7 mei 2022 in het tot theater omgebouwde Alkwin Kollege. Kaarten zijn hier verkrijgbaar:
https://toneelgroepmaskerade.nl/een-meeuw/