Het is een prachtig warm weekend maar de zaterdagavond bij Toneelgroep Maskerade is uitverkocht. De bezoekers staan al te dringen bij de ingang van de zaal en als iedereen zit en de lichten aan gaan, klinken er hier en daar wat verraste opmerkingen.

Het is direct duidelijk wat de reden is: het decor. Dit belooft weer een mooie avond te worden waarbij de toneelgroep een beroep zal doen op het inlevingsvermogen van het publiek! Daarin worden we niet teleurgesteld. De decorstukken zijn een tweedimensionale kartonnen versie van diverse meubels. Toch een beetje jammer dat de badkamer daarop een uitzondering is. De verschillende huizen van alle familieleden spelen zich af in één decor. Geen gedoe met decorwisselingen en daardoor een vlot stuk om naar te kijken.

“Een zaak van de familie” gaat over een man die leiding gaat geven aan het familiebedrijf van zijn schoonvader. Hij komt er snel achter dat de zaak helemaal niet koosjer gerund wordt en is vastbesloten daar maatregelen tegen te treffen. Totdat blijkt dat de hele familie corrupt is. Een goed geschreven stuk, met scherpe dialogen. Dit zeer humoristische stuk van Alan Ayckbourn, dat al in 1987 werd geschreven is nog steeds actueel. Voor de Netflix-liefhebber: dit stuk is eigenlijk de vroege toneelversie van de bekende serie Breaking Bad. Je wordt heel langzaam meegezogen in de keuzes die uiteindelijk gemaakt worden en bent het daar als bezoeker ook snel mee eens.

Want dat is wat er gebeurt met de hoofdpersoon. Hij ondergaat een transformatie van eerlijke principiële zakenman naar achterbakse, louche handelaar met een moord op zijn geweten. Prachtig neergezet door ‘ouwe rot in het vak’- Marius Schalkwijk. Dat zijn jongste dochter slachtoffer is van alle bijkomende schade, gaat aan de gehele familie voorbij. Dit maakt het stuk, behalve humoristisch ook schrijnend, maar Michel Rahn brengt met zijn komische vertolking van vijf verschillende Italiaanse broers genoeg hilariteit in het stuk.

Er zijn enkele nieuwe spelers die hun best doen om mee te komen op het hoge niveau dat de meer ervaren spelers neer zetten. Mooi om te zien hoe de dynamiek binnen deze vereniging blijft bestaan.

Blij dat ik niet op het strand ben blijven hangen, maar in de zaal ben gaan zitten!

Ik kijk nu al, samen met de vele bezoekers van deze voorstelling, uit naar de volgende voorstelling van deze creatieve toneelgroep die staat gepland in oktober 2018. Houd hun website in de gaten!