Recensie De Vrek

Voorstelling: De Vrek van Toneelgroep Maskerade

Gezien op: Zaterdag 22 oktober 2017

Geschreven door: Daan den Duijf

Afgelopen vrijdag en zaterdag was er weer een voorstelling te zien van Toneelgroep Maskerade in het Alkwin Kollege te Uithoorn. Het stuk ‘De Vrek’ van Molière werd gespeeld. Bijzonder, want 45 jaar geleden speelde de Toneelgroep dit stuk ook al. Verrassend is de huidige insteek zeker te noemen. Regisseur Jules Noyons bewerkte het origineel naar een moderne variant. Want in basis gaat dit stuk over obsessie met geld. En dat is gezien de recente kredietcrisis opeens een actueel thema.

In een indrukwekkend professioneel decor wordt snel en vaak heftig gespeeld. Wie had verwacht naar een mooie rustige klassieker te kijken, kwam bedrogen uit. Hoewel, bedrogen…; de reacties uit de zaal waren onverdeeld zeer enthousiast. Maskerade laat vaker zien dat ze niet bang is om de grenzen van haar kunnen op te zoeken en nu is de groep weer een stap verder gegaan.

Want buiten het traditionele toneel werd er deze keer ook via het ‘witte doek’ gespeeld. Precies voldoende gedoseerd werd het toneelspel onderbroken door verfilmde scenes. De filmpjes zijn goed gemonteerd, mooi gefilmd en gaven het stuk een extra verdieping.

Het toneelspel is over het algemeen zeer goed te noemen. Er zijn leuke vondsten voor bijvoorbeeld de dubbelrollen. Rollen die met een grote nepsnor en een dikmaakpak bij andere gezelschappen wellicht goedkoop zouden worden, worden hier door het spel zeer geloofwaardig en extra komisch. De scherpe zinsnedes en dialogen zorgen ervoor dat de lachspieren flink gekieteld worden terwijl wij als publiek tegelijkertijd worden geconfronteerd met de tekortkomingen van ons huidige bankwezen en graaicultuur. De acteurs spreken overigens regelmatig rechtsreeks naar het publiek waardoor je van begin tot eind zeer betrokken raakt bij de voorstelling. Als de hoofdpersoon zelfs de zaal instuift om tussen het publiek naar een schuldige te zoeken, is de ongemakkelijkheid én het plezier bij het publiek goed te voelen.

Mooi gespeeld, subliem uitgevoerd, strak geregisseerd, prettig verfrissend om naar te kijken. Niet voor niets waren deze twee voorstellingen uitverkocht.

Reserveer dus alvast in uw agenda: 7 en 8 april 2017. Want dan speelt deze Toneelgroep haar volgende stuk: Het laatste contact. Over een terminal met wachtende mensen en een vlucht die vermist is. Dat belooft wat!

Afdrukken E-mailadres