Maskerade speelt 'De Vrek' van Molière

Al maanden zijn de repetities in volle gang; Uithoorns Toneelgroep heeft veel tijd en energie en gestoken in het maken van een hedendaagse en boeiende uitvoering van een eeuwenoud toneelstuk.

Zet jij je geld nog op de bank? Nu al die banken zijn ingestort en Europa wankelt? Nu je weet dat jouw geld nergens is, en dat het regeltje op je scherm waarop je je banksaldo ziet, zomaar gewist kan worden? Jouw geld staat niet op de bank, jouw geld is nergens….

Harpagon uit Uithoorn heeft een heel ouderwetse oplossing voor dit probleem, die nu veel minder krankzinnig klinkt dan tien jaar geleden: zijn geld verstoppen “in een oude sok”. Hij heeft zijn hele vermogen opgenomen, laten omzetten in goudstaven, en die goudstaven begraaft hij in zijn tuin. Helaas liggen er aasgieren op de loer, zoals zijn zoon Cléante, die een gat in zijn hand heeft. En de gehaaide Frosine. En de ex-inbreker La Flèche. Tot overmaat van ramp moet zijn dochter Elise niets hebben van de rijke Italiaan waaraan Harpagon haar wil voorstellen en is de veel jongere Marianne, waarop Harpagon zijn zinnen gezet heeft, straatarm en ook nog eens verliefd op Cléante….

Na 46 jaar speelt Maskerade opnieuw de oergeestige, maar inktzwarte komedie De Vrek. Omdat de kredietcrisis het stuk een nieuwe lading heeft gegeven en omdat Harpagon waarschijnlijk het meest complexe personage is dat Molière ooit schreef, wilden ze het graag nog eens doen. Maar dan wel radicaal bewerkt en afgestoft.

Twee leden van de oorspronkelijke cast, Nel Dubelaar en Ans de Meulmeester, zijn nog steeds bij Maskerade. Nel keert zelfs terug in deze versie, in een klein rolletje op film, want natuurlijk is het stuk voor deze versie bewerkt en helemaal afgestoft.

Nieuwsgierig geworden? De voorstellingen zijn op 21 en 22 oktober om 20.15 uur in Het Alkwin Kollege, Weegbree 55 in Uithoorn. De kaartverkoop start binnenkort en kaarten zijn a €12,50 te koop op www.toneelgroepmaskerade.nl of telefonisch 06-81228111

Afdrukken E-mailadres